Från oliv till olja

Det är det knotiga, lite pilliknande och något grönaktiga trädet som våra kära stenfrukter, oliverna, växer på. Ett träd med lång livserfarenhet då de kan leva och bära frukt i tusen år. 90 % av världens odlade oliver går till framställning av olivolja.

Beskärning

Olivolja är unik bland matoljor på så sätt att den istället för att utvinnas från torra kärnor eller nötter utvinns oljan från hela frukten. Oliverna plockas när de är cirka sex till åtta månader gamla , vilket brukar ske någon gång mellan oktober – februari. Vid den tiden har fruktens gröna färg precis börjat övergå till lila och de närmar sig sitt maximala oljeinnehåll. Att skörda oliven vid precis rätt mognadsgrad har stor betydelse för slutresultatet både gällande mängd olja som kan utvinnas ur oliven men även för oljans viskositet och smak. Generellt gäller att ju tidigare oliverna skördas desto smakrikare blir oljan, ju längre oliverna får mogna innan de plockas desto mildare blir oljan. Kort efter att oliverna plockats förs de till en kvarn där löv och kvistar rensas bort varpå oliverna sedan tvättas. Efter tvättningen sker en krossning och kallpressning av oliverna för att utvinna en vatten- och olivoljeblandning. Blandningen centrifugeras därefter för att skilja vattnet och oljan åt, och på så sätt få en produkt bestående av 100 % välsmakande olivolja.

Shilias oliver kännetecknas av deras något bittra och kryddiga smak och fruktiga arom. Våra oliver handplockas bland annat från Ioannis svärfars olivodlingar i den kustnära byn Thusla i norra Grekland. Intill olivodlingarna ligger även fabriken  där oljan från oliverna utvinns och tappas i flaskor. Ingen årgång olivolja är den andra lik då det sker en naturlig årsvariation vad gäller smak och arom beroende på årets väder.